Project omschrijving

PROJECTEN

Zorgcentrum ter Weel – Goes

Opdrachtgever: Ter Weel

Jaar planontwikkeling: 2012

Jaar realisatie: 2014-2016

Projectnummer: 1219/1540

Voor de buitenruimte rondom de gebouwen van Zorggroep ter Weel te Goes is een masterplan voor de buitenruimte ontwikkeld. In 3 fases is de uitwerking en aanleg ter hand genomen. Diverse terreindelen zijn herkenbaar: een representatieve voortuin aan de Kloetingeseweg, een parkachtig middengebied tussen de gebouwen en een besloten tuin bij het gebouw Sint Maarten in Groe.

De voorzijde kenmerkt zich door een zee van bloemen in blauw-gele tinten die een samenspel vormen met de kleuren van het gebouw. De PG-afdeling hebben hun eigen, afgesloten buitenruimte gekregen en kunnen via poortjes in het hekwerk de omringende tuin gebruiken. De inrichting is afgestemd op de doelgroep met zintuigenprikkelende beplanting, duidelijke looproutes en een groene, afsluitende omkadering.

Aan de achterzijde is gekozen voor een parkachtige opzet, een soort stadspark. Ruime wandelpaden verbinden de gebouwen onderling maar vormen ook een belevingsroute. Zowel cliënten als omwonenden kunnen gebruik maken van het padennetwerk en de voorzieningen die aangebracht worden. Aansluitend aan het terras achter het restaurant wordt een centraal pleintje gerealiseerd met een overdekt ‘proatuus’ en een waterpomp. Het geheel is met groene hagen en leibomen omsloten. Vanuit deze centrale plek voert een slingerend asfaltpad het achterliggende parkgebied in. Glooiende grasvelden, boompartijen en een vijver bepalen hier het beeld. Een beweegtuin is geïntegreerd in het parkgebied. In de tuin is ook een ruimte gereserveerd waar getuinierd kan worden in de moes-, fruit- en kruidentuin. Zo worden bewoners actief betrokken bij de buitenruimte!