Project omschrijving

PROJECTEN

Verkuijl quackelaarstraat Vlisiingen

Opdrachtgever: Gemeente Vlisingen

Jaar planontwikkeling: 2017

Jaar uitvoering: 2019

projectnummer:1636

In de oude situatie was sprake van grote bomen die  zorgden voor veel overlast door wortelopdruk, takbreuk, etc. Anderzijds waren deze bomen wel beeldbepalend. De bomen bleken uit onderzoek niet te handhaven te zijn. Daarom is in nauw overleg met de straatbewoners een inrichtingsplan gemaakt wat uitging van een nieuw wegprofiel met nieuwe bomen in een groot formaat om direct weer een groen karakter te krijgen.

AANLEIDING

In het centrum van Vlissingen ligt de Verkuijl Quackelaarstraat. De bomen die hier stonden gaven veel overlast en moesten helaas wijken. Om weer een groen en boomrijk karakter terug te krijgen is in overleg met bewoners een plan opgesteld waarin nieuwe bomen (Liquidambar) weer een hoofrol vervullen en samen met de onderliggende haagblokken van liguster weer een groen karakter geven. Met de keuze voor de bruinrode straatbaksteen wordt aangesloten op het historische karakter van deze zogenoemde ‘rode buurt’.

GEBRUIKTE MATERIALEN

Als verharding is gekozen voor bruinrode baksteen met brede, natuursteenkleurige banden wat aansluitend bij het karakter van de straat in de binnenstad van Vlissingen. Voor de bomen is gekozen voor amberbomen (Liquidambar styraciflua‘Worplesdon’) die in het najaar prachtig verkleurd. De bomen staan in plantvakken die met donker- en deels wintergroene liguster zijn aangeplant.

INRICHTING EN MATERIALISERING

Op enkele in het oog springende locaties is gewerkt met bloemrijke hortensia’s. De hofjes tussen de woningen zijn meer gedetailleerd en hebben een kleinschalig karakter met meerstammige krenten (Amelanchier ‘Ballerina’) in bodembedekkers met diverse spel- en verblijfsmogelijkheden.