Project omschrijving

PROJECTEN

Oude Haven Colijnsplaat

Opdrachtgever: Gemeente Noord-Beveland

Jaar planontwikkeling: 2017 – 2018

Jaar uitvoering: 2018 – 2019

projectnummer: 18220

De kade die ontstaan is heeft een passende maritieme inrichting met meerpalen, bolders, en kasseien gekregen. De sfeer van voorheen herleeft weer in het gebied. Historische elementen als de schotbalken en het monument Ramp 1953 zijn zorgvuldig ingepast in de nieuwe inrichting. Door het opener maken wordt de historische relatie tussen dorp (Voorstraat) en water (Oude Haven) versterkt. Trappenpartijen aan de noord en westzijde maken een verbinding met de buitenhaven en Nehalenniatempel mogelijk. Zowel voor bewoners als recreanten ontstaan fraaie looproutes.

AANLEIDING

De Oude haven is in de jaren ‘60 gedempt en was tot voor kort een saaie, bestraatte vlakte waar weinig te beleven was. In samenwerking met dorpsraad en gemeente is een plan ontwikkeld om dit gebied een (toeristische) impuls te geven waarbij het water weer terug is van wegggeweest. Na 40 jaar staat er weer water in de haven, is de omgeving compleet heringericht en zijn betere verbindingen gemaakt naar zowel de Voorstraat als de dijk en haven.

HERINRICHTING

de omgeving is compleet heringericht en er zijn betere verbindingen gemaakt naar zowel de Voorstraat als de dijk en haven. Daarbij zijn elementen als het herdenkingsmonument Ramp 1953 beter ingepast en zichtbaar gemaakt, de terrasfunctie is uitgebreid en het geheel heeft een maritiem tintje gekregen door de toepassing van bolders, stoere verhardingmaterialen en meerpalen.

GEBRUIKTE MATERIALEN

baksteen en natuursteen (kinderkoppen), betonnen traptrede-elementen en maritieme elementen als meerpalen, bolders, passende verlichting, etc.