Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Selecteer een pagina:
Lyceumterrein Lyceumterrein Lyceumterrein Lyceumterrein

Lyceumterrein

Plaats: Hulst
Opdrachtgever: Projectontwikkeling Zeeland i.s.m. Architectenburo Fierloos
Jaar planontwikkeling: 2002
Jaar uitvoering: 2006-2008

Het terrein van het voormalig lyceum, gelegen aan de Tivoliweg in Hulst, is herontwikkeld tot een appartementencomplex met daarachter een kleine woonwijk. Binnen het totale plangebied is een driedeling te onderscheiden, een drietal buitenruimten met ieder een eigen karakter: voorhof, binnenhof en buitenhof.

Op de ‘voorhof’ staat het karakter van het voormalige schoolgebouw centraal. De symmetrische opzet van het gebouw komt terug in de inrichting van het plein. De ruimte is geheel verhard. Het middendeel van het plein ligt iets verhoogd waardoor een functionele scheiding ontstaat met de parkeerplaatsen. Een waterelement vormt samen met een tweetal vaasvormige haagblokken voor een spetterend welkom naar bewoners en bezoekers toe.

De ‘binnenhof’ heeft duidelijke wanden door de omsluitende woningen en muren. Hier ontstaat een besloten, stedelijk plein met een zuidelijk tintje. De ruimte is geheel verhard en verdeeld in een zone voor de woningen (waar geparkeerd wordt) en een centraal middendeel. Het centrale deel van het plein wat iets lager gelegen is, heeft een andere verharding en is gevrijwaard van verkeersstromen. Hier ontstaat een rustig middengebied waar sport en spelactiviteiten plaats kunnen vinden. De zuidelijke sfeer komt tot uiting in de zandkleurige (half)verharding en een sobere inrichting. Ook de Gleditsia-bomen zorgen met hun fijne textuur en lichtgekleurd lover voor een mediterraan tintje.

De ‘buitenhof’ ontstaat tussen twee stedenbouwkundige hoofdlijnen: de rechte lijn van de woningen met mansardekap aan de ‘stedelijke’ zijde en de gebogen lijn van de villa’s aan de ‘groene’ Moersluiszijde. Het groene karakter van het ‘buiten’ wonen staat hier centraal met het uitzicht op de vestingwerken van Hulst en het groene, open karakter van de parkzone. Het parkachtige karakter zet zich voort in een open en groen middengebied met veel gras, omringend door hagen en bomen.

klein-icoon-werkveld-visie klein-icoon-werkveld-ontwerp klein-icoon-werkveld-beplantingsplan

Projectcode: 0208