Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Selecteer een pagina:
De Schutse De Schutse De Schutse De Schutse De Schutse

De Schutse

Plaats: St. Annaland
Opdrachtgever: Zorgcentrum De Schutse
Jaar planontwikkeling: 2004
Jaar uitvoering: 2005-2006

Een uitnodigende en toegankelijke buitenruimte is bij een verzorgingshuis een vereiste. Bij de tuin van ‘De Schutse’ te St. Annaland nodigt een schuine loper uit om het terrein op te gaan. Deze loper wordt gemarkeerd door fraaie laanbomen, schuin aflopende haagblokken (als knipoog naar de schuine dakvormen in het gebouw) en schuin geplaatste lichtmasten. Vloeiende lijnen voeren vanaf de straat naar het centraal gelegen ‘ontvangstplein’. Dit plein omarmd de bezoeker door de ronde, gebogen vormen en vormt het middelpunt van alle verkeersstromen op het terrein. Zowel de toegang tot de Schutse als de Vroonhof is mogelijk via dit entreeplein.
De fietsenstalling doet mee in dit ronde vormenspel en vorm samen met enkele haagsegmenten voor beschutting van dit plein. Een aantal bankjes en lossen (rotan) stoelen geeft de mogelijkheid om bij mooi weer te genieten van de gaande en komende man. Het plein heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek. Een monumentale boom vormt het centrum van het pleintje. Een groot terras aan de achterzijde biedt aan alle bewoners plaats om zowel in de zon als in de schaduw te genieten van de fraai vormgegeven tuin. Bloeiende heestergroepen, een Jeu des Boulesbaan een dierenverblijf vormen aandachttrekkende inrichtingselementen. Gras is het verbindend element in deze ruimte. Enkele fraaie boomgroepen zorgen voor een plafond/hoogte in deze beschutte ruimte. Vanaf het terras nodigt een
slingerpad uit om de tuin verder te gaan verkennen. Dit slingerpad voert door de groene tuin, waar gras met enkele heester- en boomgroepen het beeld bepalen.
Het plein aan de achterzijde van het gebouw is met name bedoeld voor bevoorrading. Vrachtwagens kunnen hier laden en lossen, het personeel heeft hier een eigen ingang en er is een containerplek waar alle afval terecht komt. Aan de voorzijde van het gebouwencomplex liggen de tuinen van de Pgwoningen. Een fraaie beplanting die alle zintuigen prikkelt (horen, zien, ruiken ,voelen, proeven) is hier aangebracht. Een groot dierenverblijf vormt een belangrijk element in deze ruimte. Zowel voor de bewoners van de (afgesloten) pg-tuin als voor de gebruikers van de omringende tuin is er zicht op de kippen en andere dieren. Enkele bankjes maken een korte rustpauze mogelijk.

klein-icoon-werkveld-visie klein-icoon-werkveld-ontwerp klein-icoon-werkveld-beplantingsplan klein-icoon-werkveld-bestek klein-icoon-werkveld-directievoering klein-icoon-werkveld-beheerplan

Projectcode: 0403